Detox 1-1

Waarom eigenlijk detoxen?

Ieder jaar komt dit onderwerp weer terug rond deze tijd van het jaar: detoxen / ontgiften. Natuurlijk is het na een maand minder gezonde dingen eten logisch dat je dat gevoel van teveel kwijt wil (en je schuldgevoel), maar je kunt het eigenlijk het hele jaar wel toepassen. Ik zal proberen uit te leggen wat het met je lijf doet en hoe het werkt, dan kun je zelf kijken of het iets voor jou is.

Want waarom zou je het eigenlijk überhaupt doen dat detoxen? Wat brengt het je? Wat doet het met je? Wat merk je er van? Om te beginnen is het goed om te weten dat minder eten je hele lichaam op één of andere manier een vorm van rust geeft. Je vertering / stofwisseling is iets wat veel energie kost om tot stand te brengen. Je lichaam tijd gunnen om te verteren is belangrijk en dat geldt net zo goed ook voor het verwerken van bv je dagelijkse beslommeringen, emoties, spanningen, studie, werk, stress etc. Ook dat kun je zien als een vorm van iets wat verteert moet worden en als je dat doet dan kan detoxen ook betekenen dat je een periode daar meer de tijd voor neemt. Dus (om ‘m gelijk maar even in te koppen) je telefoon vaker wegleggen of niet te gebruiken en zo je hoofd leeg te maken voegt iets toe aan een physieke detox. Voeg daar nog wat meditatie aan toe en voilà je hebt al een digitale detox.

Onder afvalstoffen valt eigenlijk alles wat je lichaam weer kwijt moet, ook de rest stoffen die je lichaam zelf produceert tijdens bepaalde processen. Maar vandaag de dag worden we aan nog zoveel meer andere, vaak schadelijke stoffen blootgesteld, dat ons lichaam het eigenlijk niet goed meer kan verwerken. Onze organen raken overbelast en kunnen al die stoffen niet goed kwijt. Gevolg: je lichaam gaat het ergens anders opslaan om het op een later moment te kunnen verwerken. Het probleem is alleen dat dat niet gebeurt vanwege die overbelasting en op plaatsen gaat zitten waar we het niet willen.

Negatieve uitwerkingen van een teveel aan afvalstoffen zijn niet altijd heel heftig. Soms zijn het juist van die vage steeds terugkerende klachten als hoofdpijn, vaak moe, weinig energie, beetje stijve spieren of gewrichten, zo maar ineens acné-achtige ontstekingen krijgen of rosacea, overgangsklachten heftiger dan normaal, teveel vocht vasthouden en het niet kwijt kunnen, moeilijk afvallen, pijnlijk weefsel bv op de heupen en bovenbenen, etc. Al dit soort klachten zijn vaak ontstekingsgerelateerd en werken als een soort veenbrand in je systeem. Af en toe plopt er ergens iets omhoog en dan zakt het weer af. Wat je dan niet zo in de gaten hebt is dat je eigenlijk iets aan het opbouwen bent. Met detoxen ontlast je dus je hele afvalsysteem en help je je lichaam om dat teveel of een deel daarvan kwijt te raken voor het schade veroorzaakt aan je organen.

Wat je dan kwijt raakt zijn niet alleen maar de gifstoffen die je via je voeding binnen krijgt, maar ook wat je binnen krijgt via je longen en je huid. Vergis je niet in wat je alleen al aan luchtverontreiniging inademt iedere dag! En weet je dan waar dat in je lijf wordt opgeslagen? Wateroplosbare gifstoffen worden opgeslagen in je bloed, gewrichten, spieren en bindweefsel. De vetoplosbare in je beenmerg, lever, vet en hersenen. Gevolgen kunnen zijn acné, fybromyalgie, auto-immuunziektes, prikkelbare darm, allergieën, obesitas, hart- en hormonale problemen,  chronische vermoeidheid (CVS), allergieën. Als je beseft waar het opgeslagen wordt, snap je gelijk ook waarom je er enig moment ook weer vanaf moet, liefst zo snel mogelijk.

Er zijn vele (detox) manieren om weer van deze stoffen af te komen, maar belangrijk is om te beseffen dat wat je in een lange tijd hebt opgebouwd ook niet in 1 keer weer kan worden afgevoerd. Als je ermee aan de gang wil, doe dat dan verstandig en bouw het af zoals je het hebt opgebouwd: langzaam. Beschouw het als een ui die je afpelt en met iedere volgende detox kom je weer een laagje verder en dieper.

Ik hoop dat ik  je zo een beetje een idee heb kunnen geven, waarom je lijf wel blij zou worden van een detox kuurtje af en toe. In de salon werken we als ondersteuning vooral met detox suppletie, misschien iets voor jou.

Wil je een persoonlijk advies, dan mag je me altijd bellen of appen: 06-21839696

Liefs,

Marjan

 

Lees ook: 15 tips voor makkelijk en goedkoop detoxen

Comments are closed.