“Wat is het beste dat ik voor mijn huid kan doen?” is een veel gestelde vraag in de schoonheidssalon. Met een niet heel makkelijk antwoord. Het verschilt natuurlijk per persoon wat het beste is voor jouw huid op dat moment. Maar als ik een keuze zou moeten maken, dan is het toch wel altijd een zonnebeschermingsfactor gebruiken. Iedere dag, het hele jaar! Waarom? Omdat het je allerbeste anti-aging crème is die er is, mits je ‘m ook echt consequent gebruikt. Liefst gecombineerd met anti-oxidanten om nog meer vertraging in het verouderingsproces te creëren.
Maar een crème met een beschermingsfactor heeft niet altijd een evengoed imago. Veel mensen denken dat het een crème is die maar blijft plakken, een bepaald luchtje heeft, een witte waas geeft, uitslag veroorzaakt, voorkomt dat je vitamine D aanmaakt en dat je nooit bruin wordt als je ‘m op hebt. Ik zal uitleggen dat dat niet zo hoeft te zijn of niet waar is.
Om te beginnen met: blèh het plakt. Vroeger was dat inderdaad zo. De basis van de crèmes was toen anders, bv. met veel minerale olie wat op je huid blijft liggen. Gevolg: plakken! Tegenwoordig zijn er heel veel nieuwe samenstellingen en ingrediënten waarmee dat helemaal niet het geval is. Sterker nog, er zijn bijv. helende en kalmerende ingrediënten aan toegevoegd, waardoor het volwaardige moisturizers worden ipv alleen een crème met een beschermingsfactor. Beetje uit de tijd dus die plakkerige crèmes. Ook de typische witte waas hoeft tegenwoordig niet meer.
Diezelfde basis kan ook voor irritatie van je huid zorgen. Het sluit je huid namelijk af, waardoor de warmte die vrijkomt niet goed weg kan. In combinatie met oa. de parfum in de crèmes ontstaat er dan jeuk, irritatie en soms zelfs blaasjes, kortom uitslag en in sommige gevallen zonneallergie.
Wat ook veel mensen tegenhoudt om een Spf te gebruiken is het luchtje. Die hele speciale lucht die je associeert met vakantie. Dan hoort het erbij, op je werk de hele dag dat luchtje om je heen is een ander verhaal. Ik kan je vertellen dat luchtje hoeft ook niet meer. Sterker nog: een geparfumeerde crème is heel fout in combinatie met zonlicht vanwege de pigment verkleuringen die het kan veroorzaken. Mijn advies is: gebruik vooral een crème die absoluut GEEN toegevoegd parfum in zich heeft. (kijk op de achterkant van de verpakking).
Er zijn mensen die altijd blijven denken dat je niet bruin wordt als je een Spf gebruikt. Zeker als de factor hoger wordt, bijv. 30 of 50. Dat is absoluut niet waar. Wat er gebeurt als je een factor gebruikt is, dat je je huid langer de tijd geeft om zich te beschermen tegen de zon. Dat doet ie door pigment aan te maken, maar dat kost tijd. De factor beschermt je huid dus tegen (dna)schade en het verbranden van je huid. Als je verbrandt heeft je huid te weinig tijd gehad om zichzelf te beschermen en geen of niet genoeg melanine aan kunnen maken. Het probleem met bruin worden is meestal dat we het direct willen zijn als het ons uitkomt, maar helaas werkt niet iedere huid daar aan mee.
Tot slot wil ik nog de aanmaak van het hele belangrijke vitamine D benoemen. Het is absoluut een fabel dat je huid geen vitamine D aan kan maken als je een beschermingsfactor gebruikt. Dat gebeurt wel, dus wees lief voor jezelf en bescherm je huid tegen schades en nog ergere zaken als huidkanker!
Dus ik zou zeggen: ga maar eens kijken wat er zoal op de markt is wat betreft beschermende crèmes, laat je goed informeren door een specialist(e) en vraag om (verschillende) samples om ze uit te proberen.
Veel plezier daarmee!
Marjan van den Berge