Aantekening 2020-01-24 130430

Waarom is je huid reinigen eigenlijk zo belangrijk?

Voor ons in huidverzorgingsland is het een zeer bepalend beginpunt. Als je je huid niet reinigt, ligt er altijd een laagje talg (teveel) op je huid samen met alles wat erin, erop of eraan blijft hangen. Hoeveel talg hangt af van het huidtype dat je hebt: vette huid heeft hogere talgproductie dan vetarme huid en dus blijft er meer op je huid liggen. Bij het gebruik van make-up en spf blijft daar ook het een en ander liggen op je huid. Dan hebben we het nog niet gehad over luchtverontreiniging, kalkafzetting, dode huidcellen, bacteriën, schimmels, gisten en andere micro-organismen.

Talg is wel belangrijk voor je huid voor alle duidelijkheid, maar teveel dat willen we niet. Het voelt niet fijn (vettig), geeft een nare glim, er blijft van alles aankleven, je make-up blijft niet goed zitten, allerlei bacteriën telen er wierig, etc. Te weinig daarentegen geeft ander soortige problemen, zoals een droog en trekkerig gevoel, snel geïrriteerd en beschadigd plus een dof, futloos uiterlijk.

Alles wat je na je reiniging doet, of het nou een crème aanbrengen is of een serum, toner, masker of peeling/scrub, is gebaseerd op dat eerste begin. Is je reiniging te intensief, stript het bv. je barrièrefunctie teveel zoals zeep of een te agressieve cleanser, dan is je huid daarna heel droog en vervolgens ga je dat compenseren met een te vettige crème om dat gevoel weg te krijgen. Het gevolg daarvan is dat je in de loop van de dag het te vettige weer “terug krijgt” en je huid gaat glimmen en vettig aanvoelen. Daardoor jij denkt dat je een hele vette huid hebt, zodat je waarschijnlijk nog intensiever gaat schoonmaken met dezelfde cleanser en voor je het weet zit je in een cirkel waar je niet zomaar uitkomt. Wat er dan ook nog bijkomt kijken is dat je huid steeds vochtarmer wordt, omdat je de barrière van je huid hebt beschadigd en vocht veel makkelijker verdampt. Kortom: heel vervelend allemaal.

Bij een droge, vetarme huid wordt er vaak gekozen om alleen met water schoon te maken, omdat men de ervaring heeft dat alles waar je je huid mee schoonmaakt alleen maar een nog drogere huid als resultaat geeft. Het is alleen zo dat alleen water niet schoonmaakt, denk maar aan je afwas. Als je daar je pannen alleen maar afspoelt met water zijn ze toch net niet lekker schoon en bak je daarna toch niet in die bewuste pan. Je hebt iets nodig om het vuil op te lossen, zodat je het er wel af kan spoelen.

Je snapt inmiddels wel waarom wij een reiniging belangrijk vinden. Heel vaak kun je daar voor heel veel “problemen” de oplossing vinden. Maar ik hoor je al denken: wat moet ik dan gebruiken? Ja dat is nou net de clou! Dat is dus niet voor iedereen hetzelfde.

Om te beginnen zou ik zeggen: laat je goed adviseren en dan liefst in ieder geval 1x gecombineerd met een behandeling. Al is het maar een kleine, korte behandeling. Dan wordt je make-up eraf gehaald, kijken ze goed (onder een loupelamp) naar je huid, zit er iemand aan je huid zodat de reactie die jouw huid daarop geeft te zien is en (heel belangrijk) wordt er met jou overlegd wat je tot nu toe gedaan en gebruikt hebt en waar het probleem zit. Met alleen zelf op internet zoeken via reviews, youtube en influencers kom je er niet en kost het je uiteindelijk vele malen meer. En vergeet niet dat huidverzorging een vak is, waar professionals zoals wij heel veel tijd, geld en energie in steken om te blijven leren, bijscholen en op de hoogte te blijven.

Tot slot: er is niet altijd een pasklare oplossing met 1 zaligmakend product. Als je je huid al een hele tijd verkeerd hebt gereinigd, dan duurt het soms ook even voor je huid zich herstelt heeft. Het fijne van huid is, dat het dat eigenlijk in de meeste gevallen wel doet, mits je ‘m met respect behandeld. Denk bij een vette huid eens aan een hydrofiele olie die de vetten en alles wat daarin oplost aan zich bindt en vervolgens van je huid afhaalt zonder nadelige gevolgen. Voor een vetarme huid kan een cleanser die al essentiële vetzuren bevat en zodoende dus de huid lipides weer terug in balans brengt. Het meest effectief voor alle huidtypes is zelfs een dubbele reiniging. Zo haal je alles wat in olie oplosbaar is van je huid af EN alles wat in water oplosbaar is.

Heb je nog vragen of wil je een persoonlijk advies? Bel of app me op 06-21839696

Lieve groet,

Marjan

Tags: No tags

Comments are closed.